aleix-espargaro
Aleix Espargaró – Circuit de Barcelona-Catalunya | © Randy van Maasdijk

Aleix Espargaró was vrijdag de snelste MotoGP coureur op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De Spanjaard, die gisteren zijn afscheid als full-time MotoGP coureur aankondigde, was aan het einde van de officiële trainingssessie het snelst met een nieuw ronderecord voor Brad Binder en Pedro Acosta.

Evenement: Gran Premi Monster Energy de Catalunya
Circuit: Circuit de Barcelona-Catalunya
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 16:00 uur
Sessie: Training
Omstandigheden: Zonnig, 22°C

Vrijdagmiddag om 15:00 uur begon de uur lange trainingssessie voor de MotoGP klasse op het Circuit de Barcelona-Catalunya. De omstandigheden waren gunstig op het Catalaanse circuit met zonneschijn en een buitentemperatuur van zo’n 22°C waardoor de coureurs en teams aan de slag konden om zich voor te bereiden op de twee races van dit weekend. Wildcard Stefan Bradl was er in deze sessie niet bij omdat hij last had van buikgriep.

Al vroeg in de sessie ging het mis voor Brad Binder in bocht 2. De Zuid-Afrikaan veranderde agressief van richting in de chicane van bocht 1 en 2 en kwam daarbij hard ten val. Hij was ongedeerd maar moest achterop een scooter terugkeren naar de pitbox waar hij met zijn tweede KTM RC16 de baan op kon gaan. Enkele ogenblikken later ging het ook mis voor Fabio Quartararo, de Fransman ging onderuit in bocht 5.

Nadat Binder de baan op was gegaan met zijn tweede KTM ging het opnieuw mis, wederom in bocht 2. Hij had net de hard-compound voorband laten monteren maar in bocht 2 leverde deze niet de benodigde grip waardoor hij opnieuw onderuitging. De frustratie was zichtbaar en het betekende dat hij nu allebei zijn machines had beschadigd. De snelste tien coureurs aan het einde van deze sessie zouden zich rechtstreeks plaatsen voor Q2 dus het was van cruciaal belang dat Binder zo snel mogelijk de baan weer op kon gaan. Het leek een herhaling te zijn van twee weken geleden in Le Mans, ook toen ging Binder twee keer onderuit in dezelfde bocht.

Het bleef daar niet bij want ook Fabio di Giannantonio zou onderuitgaan. De Italiaan kwam net als Quartararo ten val in bocht 5.

Ondanks de valpartijen stonden er halverwege de sessie wel drie KTM’s in de top drie met Jack Miller als snelste voor Brad Binder en Pedro Acosta. Quartararo had voor zijn valpartij ook een snelle tijd gereden en stond als vierde geklasseerd voor Aleix Espargaró, Marc Márquez en Maverick Viñales die er ook goed bij stonden.

Met iets minder dan twintig minuten op de klok gingen de eerste coureurs de baan op met een nieuwe set banden om daarmee op jacht te gaan naar een snelle rondetijd.

Het was uiteindelijk Aleix Espargaró die de dag als snelste afsloot met een 1’38.562, daarmee schreef hij ook nog eens een nieuw ronderecord op zijn naam nadat hij gisteren aankondigde te stoppen als actief coureur aan het einde van dit seizoen. Ondanks de twee crashes eindigde Brad Binder als tweede met Pedro Acosta daarachter op de derde plaats. Wereldkampioen Pecco Bagnaia noteerde de vierde tijd voor Jack Miller en Jorge Martin, daarachter eindigden Enea Bastianini, Franco Morbidelli, Alex Rins en Maverick Viñales in de top tien waarmee zij zich rechtstreeks hebben geplaatst voor Q2.

Daarachter stonden de broers en teamgenoten Alex Márquez en Marc Márquez op de elfde en twaalfde positie wat betekent dat zij zaterdagochtend deel moeten nemen aan Q1.

De verschillen waren ontzettend klein met de top vijf binnen 0,140 seconde, de top tien binnen een halve seconde en de eerste negentien coureurs binnen één seconde. Zoals al vaker dit seizoen stonden alle Honda coureurs onderaan de tijdlijst.

Crashes waren er nog voor Alex Márquez, Augusto Fernández en Fabio di Giannantonio (tweede van de sessie).

Uitslag:

  1. Aleix Espargaró – Aprilia | 1’38.562
  2. Brad Binder – KTM | +0,072
  3. Pedro Acosta – GASGAS | +0,103
  4. Pecco Bagnaia – Ducati | +0,133
  5. Jack Miller – KTM | +0,140

 

Volgende sessie: Vrije training 2 + kwalificatie
Tijd: Zaterdagochtend 10:10 uurzs-728x90Handige links Gran Premi Monster Energy de Catalunya:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslagcollin-veijer

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.