Met alleen de verplaatste seizoensfinale op Circuit de Barcelona-Catalunya nog voor de boeg zijn Jorge Martín en Francesco Bagnaia de enige overgebleven kanshebbers op de MotoGP-wereldtitel. Voor deze twee rijders staat de apotheose van het huidige seizoen natuurlijk in het centrum van de belangstelling, maar voor diverse andere rijders en teams is de blik inmiddels al op 2025 gericht. Inmiddels is duidelijk dat er de nodige verschuivingen gaan plaatsvinden in de line-ups van de diverse MotoGP-teams, terwijl er ook weer een nieuwe lichting debutanten naar de topklasse komt. Bovendien is ook de volgorde van de races op de kalender ietwat aangepast ten opzichte van het huidige seizoen, met onder meer een nieuwe openingsrace.

Genoeg veranderingen dus in de aanloop naar het MotoGP-seizoen 2025. In dit artikel vind je alles was je moet weten over het aankomende seizoen.

De MotoGP-rijders in 2025

Voor de start van het huidige MotoGP-seizoen waren alleen Francesco Bagnaia (Ducati), Brad Binder (KTM), Luca Marini (Honda) en Johann Zarco (LCR Honda) zeker van hun plek op de MotoGP-grid in 2025. De overige achttien zitjes waren nog niet bezet en dus beloofde silly season bijzonder interessant te worden. Nu alle zitjes voor 2025 bezet zijn, is duidelijk dat interessant een behoorlijk understatement is.

De stoelendans werd in maart al afgetrapt door Ducati, dat bevestigde dat Fermín Aldeguer in 2025 de stap maakt vanuit de Moto2. Men liet nog in het midden voor welk team de 19-jarige Spanjaard zou uitkomen, maar in augustus werd bevestigd dat hij landgenoot Marc Márquez opvolgt bij Gresini. Daar komt hij aan de zijde te rijden van Álex Márquez, die zijn contract bij het Italiaanse team verlengde. Aldeguer is bovendien een van de drie rookies die de MotoGP kent in 2025. Ook Moto2-kampioen Ai Ogura (Trackhouse) en Somkiat Chantra (LCR Honda) maken volgend jaar hun MotoGP-debuut, laatstgenoemde wordt zelfs de eerste Thaise rijder in de koningsklasse.

Naast drie debutanten zijn er nog negen rijders die van team wisselen in 2025. De overstap waar het meest om te doen was, was die van Marc Márquez naar het fabrieksteam van Ducati. Daar ging een hele soap aan vooraf met onder meer een weigering van de zesvoudig MotoGP-kampioen om naar Pramac te verkassen. Het gevolg: Márquez kreeg bij Ducati de voorkeur boven Jorge Martín, die zijn heil volgend jaar zoekt bij het fabrieksteam van Aprilia. Daar wordt hij de teamgenoot van Marco Bezzecchi, die overkomt van VR46 Ducati.

Ook is Ducati satellietteam Pramac kwijtgeraakt aan Yamaha, dat met de terugkerende Jack Miller en aanwinst Miguel Oliveira aan het nieuwe tijdperk begint. Franco Morbidelli heeft het veld moeten ruimen bij Pramac en stapt over naar VR46. Verder begint ook KTM Tech3 met een schone lei: Pedro Acosta is vertrokken naar het fabrieksteam en er is ook afscheid genomen van Augusto Fernández, waardoor Maverick Viñales en Enea Bastianini de formatie kunnen komen versterken.

Negen rijders blijven intussen hun huidige werkgever trouw in 2025 en slechts twee teams verschijnen met een ongewijzigde line-up aan de start: Yamaha hoopt met Fabio Quartararo en Álex Rins nieuwe stappen voor een terugkeer in de top te zetten, iets waar Repsol Honda eveneens op mikt met Marini en Joan Mir. Verder blijft Raúl Fernández bij Trackhouse Aprilia, terwijl Fabio di Giannantonio VR46 trouw blijft en daar over het nieuwste materiaal van Ducati gaat beschikken.

Overzicht: Teams en rijders MotoGP 2025

Welke MotoGP-teams wisselen van motorfabrikant in 2025?

RNF Racing – wat later overging in het huidige Trackhouse – had in 2022 voor de laatste wisseling gezorgd door van Yamaha over te stappen naar Aprilia. De Japanse fabrikant was in 2023 en 2024 daardoor alleen met een fabrieksteam vertegenwoordigd op de MotoGP-grid, maar daar komt in 2025 weer verandering in. Pramac Racing neemt na het huidige seizoen en na een samenwerking van twintig jaar afscheid van Ducati om een semi-fabrieksteam van Yamaha te worden.

Pramac beschikte over een optie om het contract met Ducati met twee seizoenen te verlengen en ook in de komende twee seizoenen over Italiaans fabrieksmateriaal te beschikken. Een reeks onenigheden tussen Ducati enerzijds en teameigenaar Paolo Campinoti anderzijds, leidde vervolgens toch tot een breuk, wat de weg vrijmaakte om een deal van zeven jaar te tekenen bij Yamaha. Opvallend genoeg kwam deze beslissing kort nadat Ducati besloot om huidige Pramac-rijder Martín niet naar het fabrieksteam over te hevelen voor 2025, maar om Marc Márquez naast Bagnaia te zetten.

Het is echter zeer de vraag of Pramac de recente successen als Ducati-team kan herhalen na de overstap naar Yamaha. Met de Italiaanse motorfietsen schreef het team in 2023 historie door als eerste satellietteam de wereldtitel voor teams te veroveren. Dit jaar is de formatie met Martín in een uitstekende positie om de wereldtitel bij de rijders op te eisen. Yamaha is de afgelopen jaren juist ver teruggevallen in de pikorde en geldt momenteel als de vierde beste fabrikant.

MotoGP-kalender voor 2025

Nadat de MotoGP in 2024 door enkele afgelastingen op een kalender van twintig Grands Prix uitkwam, heeft de sport voor 2025 een recordaantal van 22 raceweekenden aangekondigd. Ten opzichte van het huidige seizoen verdwijnen de tweede krachtmetingen in Misano en Montmeló van het programma. Ook de afgelaste Grands Prix van India en Kazachstan keren in 2025 niet terug op de kalender.

Twee evenementen die wel weer terugkeren op het programma van de MotoGP, zijn de Grands Prix van Argentinië en Valencia. Eerstgenoemde kon dit jaar niet verreden worden wegens bezuinigingen van de nieuwe regering, de tweede kon niet doorgaan wegens zware overstromingen in de regio. Argentinië is in 2025 de tweede race van het seizoen, Valencia keert terug op de plek als traditionele seizoensafsluiter. De Grand Prix van Tsjechië keert intussen na een afwezigheid van vier jaar terug op de MotoGP-kalender en is de laatste race voor de zomerstop, terwijl de nieuwe GP van Hongarije juist de tweede race na de zomerse onderbreking is.

De MotoGP heeft in 2025 tevens een nieuwe openingsrace. Chang International Circuit in Thailand verwelkomt de sport tussen 28 februari en 2 maart voor de eerste races, terwijl er normaal pas in oktober wordt geracet. Normaal is de Grand Prix van Qatar de traditionele opening van het MotoGP-seizoen, maar wegens de ramadan is het niet mogelijk om in maart naar Lusail af te reizen. Qatar is in 2025 de vierde race op het programma. De Grands Prix van Groot-Brittannië en Aragón zijn intussen ook flink naar voren gehaald en worden nu eind mei en begin juni verreden, terwijl de Grands Prix van Catalonië en Portugal de omgekeerde weg bewandelden en nu juist in respectievelijk september en november worden verreden. 

Reglementswijzigingen MotoGP-seizoen 2025

De grote verandering van de MotoGP-reglementen staat gepland voor 2027, maar dat betekent niet dat er in 2025 helemaal niets verandert in het wereldkampioenschap. Een van de voornaamste wijzigingen is de nieuwe voorband die bandenleverancier Michelin wil introduceren. Deze nieuwe constructie moet beter omgaan met de zwaardere belasting voor de banden, die te danken is aan de toegenomen invloed van aerodynamica en rijhoogteapparaten. Ook moet het nieuwe rubber minder gevoelig zijn voor veranderingen in de temperatuur en bandenspanning als iemand een andere rijder van dichtbij volgt.

Hiermee hopen Michelin en de MotoGP ook een einde te zien aan de controverse rond de bandenspanning. Sinds half 2023 worden er straffen uitgedeeld als rijders een te groot deel van de race met een bandenspanning rijden die lager is dan het voorgeschreven minimum van Michelin. Dat leverde vooral eind 2023 straffen op, al zijn er in 2024 ook al diverse keren rijders op de bon geslingerd. Met de nieuwe voorband moet dat ook verleden tijd zijn. De nieuwe constructie van Michelin is tijdens de collectieve testdag in Misano voor het eerst getest en dat leverde overwegend positieve geluiden op.

Een andere verandering die wel samenhangt met de reglementswijzigingen van 2027, is de terugkeer van de bevriezing van de ontwikkeling van het motorblok. Voorafgaand aan de seizoensstart van 2025 worden de motorblokken gehomologeerd door de FIM, waarna de fabrikanten in principe tot de start van de nieuwe reglementen niet meer aan de blokken mogen sleutelen. Dit is ingevoerd als maatregel om de kosten te drukken. In 2027 volgt dan de overstap van de huidige krachtbronnen van 1000cc naar een kleinere versie met een inhoud van 850cc.

Onderdeel van de regels omtrent de ontwikkelingsbevriezing is dat de fabrikanten in de laagste rang van de concessies hun motorblokken wel mogen doorontwikkelen. Momenteel is dat het geval voor Yamaha en Honda. De twee Japanse fabrikanten bungelen onderaan in het kampioenschap voor constructeurs en hebben een grote achterstand op de drie aanwezige Europese merken. Zolang Yamaha en Honda tot de onderste rang van de concessies blijven behoren, mogen ze blijven ontwikkelen. Worden de prestaties op een gegeven moment zoveel beter dat ze tot een hogere rang gaan behoren, dan gaat voor hen ook de ontwikkelingsbevriezing gelden.