Michael van der Mark onthaalt World Supersport racewinnaar en goede vriend Glenn van Straalen – TT Circuit Assen | © Marco Loman

De columns van enkele Nederlandse prominenten die actief zijn op het wereldtoneel van de motorsport zijn ook in 2024 weer te lezen op Racesport.nl. Eén van die prominenten is Michael van der Mark die alweer voor het tiende seizoen in de World Superbike klasse rijdt en voor het vierde jaar bij het fabrieksteam van BMW. In deze column bespreekt de 31-jarige Van der Mark het raceweekend in Assen, zijn tijdsbesteding tot aan het volgende raceweekend in Misano en het succes van Glenn van Straalen en Collin Veijer.


Het is wel even lekker om een weekje rust te hebben na het drukke weekend in Assen maar het is jammer dat dit ook nog wel een paar weken gaat duren, we racen pas halverwege juni weer in Misano. Daarvoor gaan we nog wel testen maar de onderbreking is wel echt te lang.

Assen
Over het geheel gezien was het een goed weekend. Het was mooi om te zien hoeveel mensen er toch nog naar Assen kwamen ondanks de slechte weersomstandigheden. Ik weet niet of ik zelf nog wel gegaan zou zijn als ik niet had hoeven racen dus wat dat betreft respect voor iedereen die toch gekomen is!

De prestaties waren op zich prima maar als ik erop terugkijk was het wel een heel raar weekend, ik denk voor iedereen wel. We hadden vrijdag nog wel twee (zo goed als) droge sessies maar voor de rest was het chaotisch. De omstandigheden die we dit jaar hadden, zo heb ik ze in Assen nog nooit meegemaakt. Niemand wist precies wanneer het nou ging regenen en als het eenmaal geregend had droogde de baan ook weer heel snel op, de omstandigheden waren echt heel moeilijk.

Michael van der Mark in actie met ROKiT BMW Motorrad WorldSBK teamgenoot Toprak Razgatlioglu – TT Circuit Assen | © René Vos

De tijd invullen tot Misano
Zoals gezegd gaat het nog wel even duren voordat wij weer gaan racen maar voor die tijd hebben we eerst nog een test in Misano. Het voelt heel vreemd want meestal heb je het gevoel dat de volgende race alweer snel voor de deur staat maar dat is nu dus niet het geval. Normaal heb je iets om naartoe te werken maar dat is nu nog heel ver weg. Het is niet dat ik me verveel of dat ik geen motivatie heb maar voelt gewoon een beetje vreemd dat het zo lang duurt.

Voor mij zal het gewoon een kwestie zijn van veel trainen en fit blijven, en tussendoor zal ik waarschijnlijk ook nog wel ergens op een circuit te vinden zijn met mijn eigen trainingsmotor. Ook heb ik er ook een nieuwe hobby bij: karten. Ik heb onlangs een tweetakt schakelkart gekocht, een Birel. Allereerst is het ontzettend leuk om te doen maar daarnaast is het ook een goede training voor je reactievermogen, zo snel dat je moet reageren in de kart kun je eigenlijk op geen andere manier trainen.

Oranje boven
De race van Glenn was zenuwslopend maar gelukkig voor hem viel alles op z’n plaats. Hij bleef rustig, maakte geen fouten en kwam precies goed uit met de baan die opdroogde. Het kwam allemaal perfect uit en het was ook onwijs gaaf om te zien. Het is natuurlijk sowieso al geweldig dat-ie eindelijk zijn eerste World Supersport overwinning heeft behaald maar om het dan in Assen op zondag te doen is helemaal mooi. We hebben het niet samen gevierd want ik was blij dat ik naar huis kon en hij was blij dat-ie naar bed kon … Het is prachtig om in Assen te racen maar tijdens zo’n weekend komt er heel veel op je af en kost het heel veel energie.

Michael van der Mark feliciteert Glenn van Straalen als eerste met zijn World Supersport overwinning – TT Circuit Assen | © Marco Loman

Na het succes van Glenn hadden we afgelopen zondag de tweede Grand Prix overwinning van Collin, ik kan niet anders zeggen dan dat het een foutloze race was van hem. Het hele weekend was al te zien dat hij in z’n eentje een heel goed racetempo had maar David Alonso was nog een stuk sneller dan iedereen. Maar goed, je moet rustig blijven en dat is iets wat Collin wel heeft gedaan en Alonso niet. Het is ontzettend knap wat Collin heeft laten zien afgelopen zondag.

Tot over vier weken,
Michael van der Mark


Lees hier de vorige columns:

38. Column Glenn van Straalen: “Een thuisrace is mooi maar gelukkig is het er maar één per jaar!”
37. Column Collin Veijer: “De nieuwe motor is echt heel goed”
36. Column Wilco Zeelenberg: “Acosta verrast, en we zagen een andere Márquez in Qatar”
35. Column Collin Veijer: “Mijn doel, het dit seizoen beter doen dan in 2023”
34. Column Michael van der Mark: “Het is goed dat Toprak dezelfde feedback geeft als ik”
33. Column Wilco Zeelenberg: “Dit was de meest hectische periode die ik ooit heb gehad”
32. Column Glenn van Straalen: “Het hebben van een snelle teamgenoot gaat mij sterker maken”
31. Column Michael van der Mark: “Collin heeft een geweldige prestatie geleverd, ik had het stiekem al verwacht”
30. Column Collin Veijer: “Als ik dit weekend weer kan winnen dan zal ik dat doen, ik kom hier om te winnen”
29. Column Wilco Zeelenberg: “Het mooist is om de wereldtitel pas in Valencia te behalen, het wordt een echte titanenstrijd”
28. Column Glenn van Straalen: “Het was lastig om onze doelstellingen aan te passen”
27. Column Michael van der Mark: “Samengevat was het seizoen k** maar het weekend in Portimão heeft veel vertrouwen gegeven”
26. Column Wilco Zeelenberg: “De komende overzeese trip wordt de ergste van het seizoen”
25. Column Glenn van Straalen: “Het is goed om regelmatig het Wilhelmus in de paddock te horen”
24. Column Michael van der Mark: “De overstap van Jonathan heeft me verrast, hij heeft niets meer te bewijzen”
23. Column Collin Veijer: “Het kwam wellicht als een verrassing maar ik werk er hard voor”
22. Column Wilco Zeelenberg: Over de pech in Oostenrijk, de nieuwe reglementen omtrent bandenspanning en Collin Veijer
21. Column Glenn van Straalen: “De WorldSBK kalender zou anders zijn als ik het voor het zeggen had”
20. Column Michael van der Mark: “De acht uren van Suzuka in 2024, waarom niet?
19. Column Collin Veijer: “Ik had voorafgaand aan het seizoen geen verwachtingen, het niveau is heel hoog”
18. Column Wilco Zeelenberg: “De zomerstop was lang maar we hebben zeker niet stilgezeten”
17. Column Glenn van Straalen: “Het was heel heet in Imola, een kromme clip-on maakte dat niet makkelijker”
16. Column Michael van der Mark: “Ik hoop dat ik in Most weer aan de start kan staan”
15. Column Collin Veijer: “Van de uitloopronde heb ik wel echt ontzettend genoten”
14. Column Wilco Zeelenberg: “De Dutch TT zal altijd speciaal voor mij zijn”
13. Column Glenn van Straalen: “Het is de bedoeling om full-time bezig te zijn met de motorsport”
12. Column Michael van der Mark: “Toprak is een geweldige aanwinst voor BMW”
11. Column Collin Veijer: “Ik moet zelf het vertrouwen zien te krijgen, dat is onderdeel van het proces”
10. Column Wilco Zeelenberg: “Ik maak me zorgen, er staat nu zoveel druk op de rijders”
9. Column Glenn van Straalen: “Ik ben samen met het EAB Racing Team naar een hoger niveau gegroeid, we kunnen nog mooie dingen laten zien”
8. Column Michael van der Mark: “Het ging zo snel, ik wist meteen dat het fout zat”
7. Column Collin Veijer: Dit is hoe ik een Grand Prix weekend op een nieuw circuit voorbereid
6. Column Wilco Zeelenberg: “Ik vraag me af of het beoogde doel van de Sprint races behaald wordt”
5. Column Glenn van Straalen: Zo rijd ik op het TT Circuit Assen
4. Column Michael van der Mark: “De agressie in de MotoGP is te verklaren”
3. Column Collin Veijer: “Het doel is om de beste rookie te worden”
2. Column Wilco Zeelenberg: “Wij hoeven voor niemand onder te doen”
1. Column Glenn van Straalen: “Het kampioenschap klopt nog van geen kant!”Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.