Dani Pedrosa – Circuito de Jerez – Ángel Nieto | © Randy van Maasdijk

Dani Pedrosa racet dit weekend weer mee in de MotoGP klasse op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto. De kleine Spanjaard had aanvankelijk niet verwacht om net als vorig jaar aan deze Grand Prix deel te nemen maar bepaalde bevindingen met het testteam hebben hem weten te overtuigen.

Na twee zeer indrukwekkende wildcard optredens in 2023 (Jerez en Misano) staat Dani Pedrosa dit weekend aan de start van zijn 299e Grand Prix weekend. De kleine Spanjaard heeft maar liefst 11 keer in Jerez op het podium gestaan gedurende zijn Grand Prix carrière, alleen Valentino Rossi (13) heeft dat vaker gedaan. Pedrosa stond vier keer op pole in Jerez waarvan drie keer in de MotoGP klasse. Vorig jaar kwalificeerde de KTM testcoureur zich als zesde, werd hij zevende in de Sprint race en kwam in hij in de race als zesde over de streep. Kortom, het Circuito de Jerez – Ángel Nieto ligt Pedrosa goed.

Aanvankelijk was hij nog niet bepaald enthousiast over deelname aan deze Grand Prix maar een aantal interessante bevindingen tijdens een test, ook op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto, wisten hem te overtuigen.

Dani Pedrosa: “Het is mooi om weer deel te nemen aan deze mooie Grand Prix. Ik had niet verwacht om hier weer te racen maar de bevindingen tijdens de test waren interessant dus daarom hebben we gekozen om het nog eens te doen.”

De vraag is natuurlijk wat die interessante bevindingen zijn om ervoor te kiezen deel te nemen aan een Grand Prix weekend.

Dani Pedrosa: “Het is lastig om in te schatten hoe snel je echt bent wanneer je alleen op de baan bent. We hebben een aantal nieuwe items die we graag ook willen proberen tijdens een raceweekend. Tijdens een test heb je namelijk veel tijd om dingen aan te passen maar we willen dit ook proberen tijdens ‘stressvolle’ situaties en kijken of we er goed mee om kunnen gaan. Met dit nieuwe format is het sowieso al meer stressvol dan voorheen dus dit is één van de redenen dat we er dit weekend bij zijn.”

© Randy van Maasdijk

Pedrosa merkte op dat hij tegenwoordig heel anders een Grand Prix weekend ingaat dan toen hij nog full-time MotoGP coureur was.

Dani Pedrosa: “Wat ik nu merk is dat ik heel anders zo’n weekend inga. In het verleden was ik veel meer afgesloten van wat er om me heen gebeurde en meer ‘gefocust’. Ik hield alleen maar mijn doelstelling voor ogen. Nu kan ik iets meer genieten van de sfeer en wat er allemaal gebeurt. Ik voel me meer ervaren zowel op als naast de baan, in het verleden draaide het alleen maar om het racen.”

Op de KTM RC16 die Pedrosa ontwikkelt zit dit jaar ook een negentienjarige rookie met de naam Pedro Acosta. Het feit dat de Spanjaard meteen zo competitief is bewijst het goede werk van onder andere Pedrosa.

Dani Pedrosa: “Ik denk dat ik niet minder onder de indruk ben dan jullie allemaal. In drie raceweekenden heeft al twee keer op het podium gestaan, heel veel meer kan ik er niet van zeggen. Als het op tv bekijk zie ik dat zijn rijstijl een beetje anders is dan dat van andere rijders. We zijn blij dat hij goed presteert. Als je een rookie op je motor hebt zitten die de banden, de machines en de klasse nog niet kent, en die meteen vooraan mee kan rijden, is het natuurlijk goed voor ons. Het betekent dat onze machine jonge talenten kan helpen om meteen vooraan mee te doen, daar zijn we natuurlijk heel blij mee.”

Pedrosa zal dit weekend aan de start staan met een aantal nieuwe onderdelen op zijn KTM RC16 die hij geprobeerd heeft tijdens de tests maar het is nog maar de vraag of deze daadwerkelijk een stap vooruit zijn.

Dani Pedrosa: “Het is moeilijk om te zeggen of we daadwerkelijk een stap hebben gemaakt met wat we hier onlangs getest hebben, zoals gezegd is het lastig om in te schatten als je alleen bent. Daarnaast moeten we ook in ogenschouw nemen dat de rondetijden, zowel over één ronde als het racetempo, veel sneller zijn geworden. Iedereen is ineens meer dan een halve seconde sneller en ronderecords worden verpulverd. We hebben wat dingen die we dit weekend willen proberen maar we moeten dus wel kijken of deze daadwerkelijk beter zijn.”

De MotoGP coureurs komen vrijdagochtend om 10:45 uur voor het eerst in actie op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto voor de eerste vrije training.zs-728x90Handige links Gran Premio Estrella Galicia 0,0 de España:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslagcollin-veijer

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.