ZANDVOORT – Emely de Heus rijdt dit jaar in de F1 Academy voor het team van MP Motorsport en krijgt ze ondersteuning van Red Bull Ford. Afgelopen week testte de 21-jarige coureur op het circuit van Zandvoort in haar F1A-bolide. Ondertussen maakt De Heus zich op voor de volgende race tijdens de F1 GP in Miami, Florida. “Miami is gewoon een geweldige plek.”

Emely de Heus

Onlangs racete Emely mee in de VRM Voorjaarsraces in de Cupra TCR bij Ferry Monster Autosport. In de eerste race van het weekend scoorde ze zelfs een mooi podium. Toch betekent dit uitstapje in de TCR niet dat ze niet bezig is met haar F1 Academy-seizoen en is ze dankbaar voor de support die ze krijgt van Red Bull Ford.

“Dat weekend was ik zonder mijn gebruikelijke teamgenoot, mijn vader, maar gelukkig was ik niet helemaal alleen. Ik kreeg de kans om te rijden met Ferry Monster, wat altijd een leuk is. Deze auto stond normaal gesproken hier, dus ik dacht bij mezelf: waarom niet? We moeten toch meters blijven maken. En het was best een succesvol weekend geweest”, blikte De Heus opgetogen terug op dat weekend op Zandvoort waarin ze op de tweede en vijfde positie eindigde. “Ik moet zeggen dat ik er wel van geniet. Het is een fijne wagen. Ik herinner me nog goed dat ik bij de start niet helemaal vooraan stond, maar door een slimme pitstop en enkele goede momenten tijdens de race wist ik toch als tweede over de finish te komen.”

“Over het algemeen ben ik tevreden met mijn prestaties. Hoewel ik niet de beste start had, was de snelheid van de auto echt helemaal top. Misschien was ik iets te voorzichtig in het begin, maar dat komt omdat je dat in de Formule-auto’s moet doen. Ik ben blij dat we dit weekend goede resultaten hebben behaald”, gaat de talentvolle jongedame verder haar raceweekend in Zandvoort.

“Het is fijn om weer achter het stuur te zitten van een auto. Ik heb op dit circuit ook al een race gereden en vorige week reed ik hier de F1A-test.”

De F1 Academy rijdt sinds dit jaar in het voorprogramma van de Formule 1. Hun eerste twee races werden verreden in het Koninkrijk Saoedi-Arabië. Het land waar vrouwen tot 2018 nog geen auto’s mochten besturen. Toch waagden de zestien vrouwen zich aan het eerste weekend door de straten van Jeddah. Helaas verliep het weekend voor Emely niet zoals ze had gewild. Door verschillende problemen eindigde ze twee keer op de twaalfde positie: “Ik had er echt meer van verwacht. We hadden een beetje de verkeerde tactiek gekozen, snap je? We gingen een beetje de mist in tijdens de kwalificatie, waardoor we achteraan moesten starten. Maar tijdens de race ging het wel wat beter. Ik lag op puntenkoers, maar kreeg helaas een straf, waardoor ik buiten de punten viel. Dat was wel balen, echt zonde van de kansen die we daar hadden.”

Samenwerking met Red Bull Ford

Iedere F1A-coureur wordt ondersteund door een Formule 1-team of impactvolle organisatie. Emely kan op steun rekenen van Red Bull Ford: “De samenwerking met Red Bull is echt fantastisch. Het is geweldig om te weten dat ze niet alleen voor de show achter me staan. Ze bieden echt hun volledige steun en backing, en dat voelt goed. Ik krijg zelfs simulatietrainingen bij Red Bull, wat echt helpt om mijn vaardigheden te verbeteren. Het is een geweldige ervaring om ook in hun pitbox te mogen kijken en van hen te leren. Dus ja, ik ben dankbaar voor alle support die ik van Red Bull krijg.”

De volgende F1A-race rijdt De Heus aan het einde van mei. In het voorprogramma van de Formule 1 strijden de zestien vrouwelijke coureurs in Miami, een nieuw circuit voor de 21-jarige Zuid-Hollandse: “Het is altijd spannend om op nieuwe circuits te racen en Miami is een leuke stad. Ik ga me daar zeker goed voorbereiden. We hebben nog wat tijd tussen de races door, dus ik ga veel in de simulator bij Red Bull en trainen om helemaal klaar te zijn. En natuurlijk hoop ik dat ik daar mooie resultaten kan neerzetten, dus ik ga er vol voor!”