F1 aan Tafel: Mattie Valk, Jeroen van Inkel, Olav Mol, Jack Plooij en Jeroen MulF1 aan Tafel: Mattie Valk, Jeroen van Inkel, Olav Mol, Jack Plooij en Jeroen Mul

Deze week in ‘F1 aan Tafel’ wordt er terug gekeken op de grote prijs van Toscane, het motorprobleem van Max Verstappen, de grote crash na de herstart en het T-shirt van Lewis Hamilton. Vanuit de Harbour Club te Vinkeveen met als gasten: Renger van der Zande, Sebastiaan Bleekemolen en Jeroen Kreeft. Presentatie: Jeroen Mul.

De Grand Prix van Toscane was een lange race, maar zat er voor Verstappen eigenlijk al na 50 meter op. Voor de derde keer viel de 22-jarige dit jaar uit, vanwege een motorprobleem. Olav Mol kwam live in de uitzending en had het laatste nieuws hierover:

”Er zit veel te veel elektronica op die Honda-motor. Het is een klein dingetje wat ervoor zorgt dat die motor niet doet wat het moet doen. De motor is ook weer niet stuk. De motor komt terug en dan is het een nieuw kabeltje of een nieuwe sensor en dat zorgt ervoor dat de motor niet wil. En dat zijn wel pijnlijke dingen.”

Volgens Olav heeft Red Bull samen met Honda nog niet de ideale stand van de motor gevonden, waarmee er gereden gaat worden tijdens de race.

”Wat mij opvalt is dat sinds de party modes zijn afgeschaft en zij een motorstand moeten kiezen voor de wedstrijd, dat ze tot op heden daar nog niet de fine tuning in hebben kunnen vinden. Van dit is hem hier moeten we het mee doen. En dan komen dit soort vervelende dingen naar boven”, besluit Olav.

Renger vindt dat het een slecht teken is dat er telkens een probleem is met de auto van Red Bull.

”Stel dat de motor het wel had opgepakt, lag die na de tweede bocht op de zeventiende of achttiende plek. Dan moest hij naar voren knokken en was het alsnog een slechte race geweest. Had hij wel punten gepakt, maar dit is gewoon een slecht teken dat er weer wat gebeurt met die Red Bull. Lijkt toch telkens te gebeuren dat een probleem is met die auto. Of het nou één, twee of drie races per jaar zijn, er is altijd wat en dat is wel heel erg balen voor hem. En hij heeft dan natuurlijk weinig kans om wereldkampioenschappen te winnen. De kans die die heeft moet hij grijpen, moet hij alleen in een goede auto zitten.”

Het shirt dat Hamilton voor én na de wedstrijd droeg, deed ook veel stof opwaaien. Olav en Jeroen vinden dat de Brit te ver is gegaan.

”Ik vind dat die een lijn overschreden heeft”, begint Olav. ”Ik denk ook niet dat dit alledaags is, dat dit mag. Lewis heeft zich sterk gemaakt voor ‘Black Lives Matter’. Daar is een heel duidelijk punt naar voren gekomen in de aanloop naar een wedstrijd. Dat is gehonoreerd. Maar hij gaat nu een stap verder door bijna een persoonlijke boodschap neer te zetten.”

Jeroen vindt dat Hamilton misbruik maakt van zijn positie.

”Ik kijk ernaar als iemand die misbruik maakt van zijn positie. Ik denk dat hij al heel veel bereikt heeft met zijn ‘Black Lives Matter’. Ik denk ‘All Live Matters’, daar zei Bernie Ecclestone mooie dingen over. En ik denk dat Lewis hiermee te ver is gegaan. Of het mag of niet dat is aan de FIA.”

Volg de F1 aan Tafel ook op Instagram!