Arie Vos voor Nigel Walraven in 2014 | Foto credit: Henk Teerink
Arie Vos voor Nigel Walraven in 2014 | Foto credit: Henk Teerink

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. Komend weekend worden de jaarlijkse internationele road races verreden op de Varsselring in Hengelo GLD.

Oss, Eemshaven, Tolbert, Twello, Tubbergen, Hilvarenbeek, Heerlen en Raalte. Het zijn een aantal van vele plaatsen waar in het verleden een ONK-wegrace op een stratencircuit is georganiseerd. Het enige stratencircuit waar nog steeds een internationale wegrace wordt verreden is bij het kleine plaatsje Hengelo in Gelderland. Het circuit staat bekend als de Varsselring. In 1967 werd hier voor de eerste keer geracet. In het verleden kwamen er ook internationale sterren naar het bosrijke stratencircuit. Zo heeft bijvoorbeeld de legendarische Jarno Saarinen nog in Hengelo GLD geracet.

Barry Veneman (77) en Jan Hanson (1) in 2005 | Foto credit: Henk Teerink
Barry Veneman (77) en Jan Hanson (1) in 2005 | Foto credit: Henk Teerink

Doordat het ONK-wegrace kampioenschap in de afgelopen tien jaar minder en minder werd en daarnaast de stratencircuits onder “vuur” kwamen te liggen vanwege veiligheid, moest organisator Hamove het over een andere boeg gooien. En daar zijn ze uitstekend in geslaagd. Tegenwoordig is het IRRC, het internationale road race kampioenschap, het hoofdnummer van de wegraces op de Varsselring. Zowel in de Supersport als Superbike klasse staat er jaarlijks een vol deelnemersveld aan de start en ligt het niveau vooraan erg hoog. Beide klassen rijden twee races. Ook dit jaar is Hengelo GLD de openingsronde van het IRRC kampioenschap. Daarnaast wordt er geracet in de BeNeLux Trophy Supersport, BeNeLux Trophy Superbike, Northern Sidecar Cup, NK Classics, Belgian Twin Trophy, 2-Stroke en Camathias Cup waardoor het programma ook tijdens de 2024-editie bomvol is. Zondag worden er maar liefst 14 races verreden. Ideaal voor de toeschouwer! Want is een racerelatief snel beslist, dan duurt het maar even voordat er een nieuwe race van start gaat.

Frank Bakker voor Didier Grams en Branko Srdanov in 2012 | Foto credit: Henk Teerink
Frank Bakker voor Didier Grams en Branko Srdanov in 2012 | Foto credit: Henk Teerink

De sfeer tijdens het evenement vind ik altijd erg prettig. Naast genieten van de actie op de baan is er rondom de baan ook allerlei vertier. Het racen tussen de weilanden en door het bos, blijft toch iets bijzonders. Ook dat je heel gemakkelijk even door de paddock (in een weiland) kan wandelen en dat de teams nog werken vanuit tentjes geeft het gehele evenement een laagdrempelige uitstraling. De Veldermansbocht, Van Manenbocht en Kloosterbocht zijn bekende punten van de Varsselring. Maar alle motorsportfans zullen bij de Varsselring als eerste denken aan de Molenbocht. Dat is de laatste haakse bocht van het circuit. Na een aantal zeer spectaculaire snelle slingers komen de rijders recht op de molen af. Net voor de molen zit de haakse knik naar rechts. Op dit harde aanrempunt zijn al vele wedstrijden beslist. Door dit Finishpraat artikel heb ik een aantal foto’s van Henk Teerink verwerkt met een aantal ontknopingen in de Molenbocht. Ook tijdens de 2024-editie zullen er gegarandeerd een aantal beslissingen in deze haakse knik te zien zijn. Maar mijn tip als je goed te been bent; ga ook zeker een rondje rondom het circuit lopen, want het is absoluut de moeite waard om de gehele Varsselring te bekijken!

Bryan Schouten wint de 125cc-race in 2011 voor Scott Deroue en Jerry van de Bunt | Foto credit: Henk Teerink
Bryan Schouten wint de 125cc-race in 2011 voor Scott Deroue en Jerry van de Bunt | Foto credit: Henk Teerink

Meer informatie over het evenement via www.hamove.nl

Tot volgende week,
Asse KleinVolg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube          Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.