Het vertrek van Adrian Newey bij Red Bull wordt binnenkort bevestigd, met een aankondiging die waarschijnlijk nog voor de Grand Prix van Miami van dit weekend komt.

Adrian Newey Red Bull Racing F1

In artikelen van vorige week werd beweed dat Newey had aangegeven Red Bull te willen verlaten. Hij was de man achter het enorme F1-succes van het team sinds hij in 2006 overkwam van McLaren.

Verschillende artikelen suggereerden dinsdag dat Newey formeel zijn ontslag heeft ingediend na gesprekken met het team. Newey zal waarschijnlijk tot ten minste het begin van 2025 aanblijven als technisch directeur, waarbij de 65-jarige naar verluidt de redenen voor zijn beslissing in een interne brief heeft uitgelegd.

Newey is mogelijk niet meer verliefd op de sport en er zouden geen rivaliserende teams betrokken zijn bij zijn besluitvormingsproces. Het verwachte vertrek van Newey komt nadat het team aan het begin van het seizoen 2024 in verschillende off-track soaps is beland, ondanks het feit dat het team het nieuwe seizoen begon met vier overwinningen in vijf races.

Een onderzoek naar het gedrag van Horner, naar aanleiding van een klacht van een vrouwelijke Red Bull-werkneemster, werd in februari beëindigd. De werkneemster werd later geschorst door Red Bull.

Nadat regerend wereldkampioen F1 Max Verstappen de overwinning had opgeëist tijdens de Grand Prix van Bahrein, riep de vader van Verstappen, Jos, Horner publiekelijk op om zijn functie neer te leggen en beschuldigde hij de teambaas ervan ‘het slachtoffer te spelen terwijl hij degene is die de problemen veroorzaakt’.

De drama’s buiten het circuit komen tegen de achtergrond van een interne machtsstrijd binnen het team sinds de dood van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz in oktober 2022.

De eerste artikelen over Newey’s vertrek kwamen na geruchten dat de 65-jarige contractaanbiedingen heeft ontvangen van Aston Martin en Ferrari, waarbij beide teams graag willen profiteren van de onzekerheid bij Red Bull.