Na een veelbewogen Formule 1-seizoen, blikt Grand Prix Radio terug op alle coureurs die het afgelopen jaar aan de races hebben meegedaan. Welke coureur heeft een topseizoen achter de rug en wie viel tegen? We blikken terug in de omgekeerde volgorde van het wereldkampioenschap en dus trappen we af met George Russell.

Als je een paar jaar geleden je debuutseizoen in een Williams had gemaakt, had je een uitstekende kans gehad op een mooie verzameling punten aan het einde van het seizoen. Williams is allang niet meer de veelvraat van weleer, maar de staat van het team in 2019 was ronduit schokkend. Ondanks een fijne Mercedes-motor in het achteronder, was het pakket niet vooruit te branden en joegen de coureurs van het team het veld steevast voor zich uit. De volgorde waarin ze dat deden, was overigens elke race hetzelfde; George Russell was de snelste van het setje. Altijd.

(c) Williams Racing

Het moet frustrerend zijn geweest voor Russell. Als enige coureur in 2019 slaagde hij er niet in om een punt te scoren in het kampioenschap, ondanks het feit dat hij wel degelijk aan toonde over een behoorlijke dosis snelheid te beschikken. Het onderlinge kwalificatieduel met Robert Kubica spreekt eigenlijk al voor zich; van de 21 races was Russell 21 keer de snelste coureur van de twee. Russell heeft echter de pech dat hij rijdt in een tijdperk waarin de auto’s betrouwbaarder zijn dan ooit en het uitvallen met technische problemen een zeldzaamheid is geworden. Vroeger konden coureurs in de achterhoede nog wel eens profiteren van een lange lijst uitvallers, om zo een onverwacht succesje te scoren. Tegenwoordig is het – ook al krijgen de eerste tien coureurs een beloning in punten – keihard werken om van die verschrikkelijke laatste posities af te komen.

Dat wil niet zeggen dat er geen kansen waren. Met name de geschifte Grand Prix van Duitsland was een uitgelezen mogelijkheid om de Williams in de punten te sleuren en het is zuur voor Russell dat niet hij, maar Kubica het voor elkaar kreeg om dit te doen. De snelheid van Russell staat echter buiten kijf, met zijn optreden in de kwalificatie voor de Hongaarse Grand Prix als hoogtepunt. Hier miste hij op een haar na Q2 in een auto die eigenlijk gewoon op de laatste rij had moeten staan.

George Russell is een groot talent, laat dat volledig duidelijk zijn. Hij heeft echter een auto nodig die dat kan bewijzen en in 2019 was dat absoluut niet het geval. Het valt voor hem te hopen dat hij in 2020 naast Nicholas Latifi opnieuw zo’n goed figuur kan slaan en dat de Williams dan goed genoeg is om op z’n minst een paar keer in de punten te rijden. Het team verdient het en Russell al helemaal.