Honda geeft toe dat het ‘verrast’ was door de omvang van de veranderingen die Red Bull heeft aangebracht aan het ontwerp voor 2024 na het recordbrekende seizoen in 2023.

Red Bull RB20 F1

De dominantie van Red Bull in de Formule 1 was vorig jaar ronduit opmerkelijk. Met maar liefst 21 Grand Prix-overwinningen uit 22 races boekte het team een ongeëvenaard succes van de creatie van Adrian Newey, die vandaag liet weten in het eerste kwartaal van 2025 af te zwaaien.

De hegemonie van het team uit Milton Keynes was dusdanig dat het zich al vroeg kon richten op zijn auto voor 2024. Het kon kiezen voor significante ontwerpwijzigingen in plaats van incrementele updates.

Maar de gedurfde evolutie van de RB20, waarvoor aanzienlijke aanpassingen nodig waren om plaats te bieden aan Honda’s krachtbron, verraste zelfs de Japanse fabrikant.

Koji Watanabe, president van Honda Racing Corporation, toonde zich oprecht verbaasd over de omvang van een onderneming die Red Bull opnieuw veel goeds heeft opgeleverd, met Max Verstappen als winnaar in vier van de vijf races tot dusver.

“We waren erg verrast dat ze zoveel hebben veranderd voor de RB20”, vertelde Watanabe aan Motorsport. “Vorig jaar wonnen we samen 21 van de 22 races, maar toch heeft het team het concept veranderd. Dat is ongelooflijk! Het heeft ons vaak verzocht onze motor aan te passen aan het nieuwe concept voor de RB20. Nadat we de RB20 in het echt hadden gezien, waren we echt verrast door alle veranderingen die ze hadden doorgevoerd.”