marc-marquez
Marc Marquez tijdens de online Zoom meeting | foto© Evert Slager

Marc Marquez heeft vrijdagochtend tijdens een door Honda belegde presentatie van de 2022 motorsport activiteiten voor het eerst met de media gesproken sinds zijn crash tijdens een Enduro training en zijn daarbij opgelopen oogblessure. Een periode die de achtvoudig wereldkampioen metaal gezien ziet als de moeilijkste fase van zijn carrière.

Nadat Honda vrijdagochtend 14 februari haar motorsport plannen voor het komende seizoen had gepresenteerd kreeg een selecte groep mediavertegenwoordigers de gelegenheid via een online zoom meeting in gesprek te gaan met Alex Marquez, Takaaki Nakagami, Pol Espargaró en ook Marc Marquez. Laatstgenoemde zou in eerste instantie niet aanwezig zijn, maar nadat er donderdagavond goed nieuws kwam aangaande het herstel van de geblesseerde Spanjaard werd zijn aanwezigheid alsnog bevestigd.

Veel belangstelling ging er dan ook uit naar de achtvoudig wereldkampioen die vervolgens heel open en eerlijk sprak over een hele moeilijke periode, het herstel en het tijdstip van zijn mogelijke terugkeer als MotoGP coureur.

Zo liet Marquez weten dat hij in eerste instantie dacht dat er niet zoveel aan de hand was na zijn val tijdens een Enduro training in de buurt van zijn woonplaats Cervera. Na de op het oog onschuldige crash reed de Spanjaard zelf terug naar huis. Eenmaal thuisgekomen en zich gedoucht te hebben kreeg hij last van hoofdpijn en niet veel later de nodige problemen met zijn gezicht vermogen. Tijdens een telefoontje met zijn arts kreeg hij het advies om rust een paar dagen rust te nemen. Volgens de arts zou een aantal dagen rust het probleem kunnen verhelpen. Helaas bleek dit niet het geval, waarna een week later een periode aanbrak van onzekerheid.

Marc Marquez: “Mentaal gezien zit ik sinds eind oktober in de moeilijkste fase van mijn carrière. Omdat dit de vierde winter op rij is die ik heb meegemaakt, winters met de nodige tegenslagen. In de eerste twee jaar waren het schouderoperaties waarmee ik te maken had. Eerst was de rechterschouder gebroken, daarna de linker. Vorig jaar was het de rechterbovenarm waar ik veel last van had omdat ik hier drie keer aan geopereerd moest worden. Nadat ik vorig jaar won op de Sachsenring, in Texas en Misano sloeg het noodlot opnieuw toe tijdens een Enduro training. Voor deze crash voelde ik me weer een stuk comfortabeler op de MotoGP-motor. Ondanks dat het in eerste instantie een onschuldige crash leek veranderde dit na een week, en brak er een lange tijd van onzekerheid aan. Maar het leven heeft altijd iets onvoorziens in petto. Je moet nog steeds proberen een positieve houding aan te nemen. Maar ik moet toegeven: het was een zware tijd die ik geen andere coureur of andere persoon zou wensen.”

Na deze crash, waarbij de Repsol Honda Team coureur zoals gezegd een hersenschudding en een oogblessure opliep (diplopie of in de volksmond beter bekend als dubbelzien), braks er dus een onzekere periode aan, moest hij de laatste Grand Prix weekenden van het seizoen aan zich voorbij laten gaan en was het lange tijd onduidelijk hoelang het herstel zou gaan duren. De afgelopen drie maanden bleef het dan ook angstvallig stil, maar gelukkig kwam er deze week positief nieuws.

Marc Marquez: “Ik ben heel blij dat ik voor het eerst in bijna drie maanden weer op een motorfiets kon stappen. Deze lange pauze was erg lastig, helemaal omdat er altijd veel onzekerheid is als het gaat om dit soort oogblessures. De afgelopen maand zijn er gelukkig aanzienlijke verbeteringen, en daar ben ik vanzelfsprekend heel erg blij mee. Maar hoe dan ook, sinds het ongeval (tijdens een Enduro training) heb ik een hele moeilijke tijd doorgemaakt. Ondanks dat het niet makkelijk was heb ik de instructies van doctor Dalmau, de arts die ook in 2021 mijn zichtproblemen op heeft gelost, opgevolgd. Het herstelproces is erg traag verlopen, maar das vooraf ook wel de verwachting. Dezelfde zenuw – die ook al in 2011 beschadigd was – zorgde nu ook weer voor het probleem.
Er waren vele weken van onzekerheid, want bij visuele problemen weet je nooit hoelang ze duren. Maar zoals ik al zei waren er de afgelopen weken positieve signalen. Afgelopen maandag heb ik een medische controle ondergaan en ook hier werden deze positieve signalen bevestigd. Ik was dan ook heel erg opgelucht toen Dr. Dalmau mij groen licht gaf om weer op de motor te stappen. Ik heb ervoor gekozen om mijn eerste training af te gaan werken op een crossmotor, dit omdat het crossen heel erg veeleisend is. Je moet tijdens zo’n training heel erg geconcentreerd blijven, blijven oplettend en het is daarnaast ook fysiek best wel zwaar. Gelukkig ging alles goed en waren er geen beperkingen met mijn ogen.”

In de eerste week van februari (05 en 06 februari) vindt in Sepang de eerste officiële MotoGP test van 2022 plaats. De grote vraag is natuurlijk of we de achtvoudig wereldkampioen hier in actie gaan zien komen.

Marc Marquez: “Het doel is altijd geweest om in Sepang te zijn voor de eerste test in februari of in ieder geval het eerste Grand Prix weekend van het seizoen in het weekend van 04 t/m 06 maart in Qatar. Het lijkt erop dat we op de goede weg zijn. Maar eerst moeten we mijn conditie checken tijdens een test op een 1000cc straatmotor. Mijn Repsol Honda Team is nu aan het kijken waar we binnenkort een test kunnen beleggen, een test op een Grand Prix circuit. Je zichtvermogen is gewoon heel erg belangrijk, helemaal met dergelijke hoge topsnelheden. Het is gewoon niet grappig als je zicht niet optimaal is. Daarom blijf ik de instructies van de artsen en de adviezen van de mensen om mij heen opvolgen. Ik voel me momenteel erg goed, dat is het belangrijkste. Maar voor nu kan ik alleen zeggen dat ik, alvorens ik besluit om naar Sepang af te reizen, eerst wil kijken hoe het gaat tijdens een eerste test op het circuit. Als dit goed gaat dan pas nemen we definitief een besluit over het tijdstip waarop ik voor het eerst weer op mijn RC213V zal stappen.”

Onderstaand de data van de 2022 MotoGP wintertesten:

MotoGP Shakedown-Test:

  • 31 Januari, 01-02 Februari: Sepang International Circuit, Maleisië (alleen MotoGP testcoureurs en MotoGP debutanten)

Official MotoGP Test:

  • 05-06 Februari: Sepang International Circuit, Maleisië
  • 11-12-13 Februari: Mandalika Street Circuit, Indonesië


Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter