Voormalig Formule 1-eigenaar Bernie Ecclestone heeft Lewis Hamilton aangevallen over zijn ‘vreemde’ overstap naar Ferrari, door te stellen dat de vertrekkende Mercedes-coureur ‘te veel gedoe’ betekent.

Lewis Hamilton Mercedes Grand Prix F1

Hamilton deed de F1-wereld in februari op zijn grondvesten schudden door aan te kondigen dat hij met ingang van 2025 begint aan een meerjarig contract bij Ferrari. Daarmee komt een einde aan zijn lange en succesvolle samenwerking met Mercedes.

Zijn aankondiging kwam slechts vijf maanden nadat Hamilton een nieuw tweejarig contract had getekend om tot eind 2025 bij Mercedes te blijven. De 39-jarige coureur activeerde een ontsnappingsclausule nog voordat het eerste seizoen van zijn nieuwe deal was begonnen.

Dit heeft geresulteerd in de ongebruikelijke situatie dat Hamilton het hele seizoen van 2024 bij het team doorbrengt in de wetenschap dat ze aan het einde van het jaar uit elkaar gaan. Teambaas Toto Wolff moet driftig op zoek naar een nieuwe teamgenoot voor George Russell.

Carlos Sainz, de coureur die Hamilton vervangt bij Ferrari, regerend wereldkampioen Max Verstappen en de 17-jarige Mercedes-sensatie Andrea Kimi Antonelli worden allemaal in verband gebracht met het vacante zitje.

Ecclestone, die het Brabham-team leidde voordat hij de baas van de F1 werd, was verbijsterd over de deal – en zag het als bewijs dat de relatie tussen Hamilton en Wolff niet zo hecht was als het leek.

Hij zei: “Het was een erg vreemde zet. Toto heeft te veel op hem vertrouwd. Ze zijn close geworden om egoïstische redenen – allebei. Er was ooit een soort relatie waarin je op beide partijen kon vertrouwen. Dat was dus toch niet het geval, want daarom besloot hij om plotseling weg te gaan. Het was een grote verrassing in zoverre dat ik niet begrijp waarom hij het deed, gezien de opzegtermijn van een jaar. Waarom heeft hij niet gewacht om het later in het seizoen aan te kondigen? Mensen dachten dat Ferrari een slimme deal had gemaakt door hem aan te nemen, maar het is een beetje een ego-ding dat hij er allemaal bij betrokken is geraakt.”

Wel meer Formule 1-kenners stonden perplex over het vertrek van Hamilton naar Ferrari. De lege vacature bij Mercedes kan ook wel eens opgevuld worden door Max Verstappen. Dat zegt deze F1-analist erover: