jayjay-den-hoed
JayJay den Hoed | foto© Mariska Grob

JayJay den Hoed heeft de derde wedstrijd van de Yamaha R125 Cup powered by KicXstart op zijn naam geschreven. Op de TT Junior Track in Assen bleef de nieuwkomer Lars Weterings en Erik Bruns voor en sleepte naast de overwinning ook de beker voor snelste rookie in de wacht.

De derde wedstrijddag van het seizoen werd verreden op de TT Junior Track in Assen. Daar werd het seizoen ook geopend en het was Matthew Luisman die daarbij overtuigend de winst greep. Ook de tweede wedstrijddag in Veldhoven schreef Luisman op zijn naam, maar moest daar wel de winst in race 1 aan Lars Weterings laten. Diezelfde Weterings was bij de kwalificaties van de derde wedstrijddag, die op zaterdag 15 juni in Assen werd verreden, ontketend. Op een andere lay-out van de Junior Track met meer korte bochten en chicanes was hij in de eerste kwalificatiesessie de snelste en noteerde hij in de tweede sessie een rondetijd die niet meer verder aangescherpt zou worden. Hij zou vanaf polepositie op de eerste startrij mogen vertrekken met rookie JayJay den Hoed en Erik Bruns naast hem. Op de tweede startrij vonden we Luca van der Velde, leider in de tussenstand Matthew Luisman en Dyon van der Bie terug.

Race 1
Voor Van der Velde was de eerste race al voorbij voordat die begon. In de opwarmronde kwam hij in aanraking met een andere rijder en viel daarbij. Het schuivertje was onschuldig maar doordat zijn rembeschermer iets verschoven was werd hij van de startgrid afgehaald. Den Hoed had een wereldstart en sloeg direct een gaatje. Die zou hij de hele race vasthouden en zelfs iets uitbouwen om uiteindelijk met een voorsprong van 5 seconden als winnaar over de finish komen. De strijd om de tweede plaats was er niet minder spannend om. Weterings kwam niet aan zijn tijden die hij in de kwalificatie reed en het lukte hem niet om zich los te rijden van Bruns. Het lukte Weterings uiteindelijk wel om Bruns achter zich te houden en met nipte voorsprong kwam hij als tweede over de streep. Luisman moest zich na een matige start eerst langs Nino Costantin knokken waarna hij de aanval inzette op Van der Bie. Die weerde zich kranig maar nadat halverwege de wedstrijd Luisman de vierde plaats over had genomen reed hij snel verder naar voren. Luisman zette nog wel de snelste rondetijd op de klokken maar het lukte hem niet meer om de aanval op de derde plaats in te zetten.

Race 2
In de tweede race was Weterings goed weg maar het was wederom Den Hoed die al snel de leiding in handen nam en opnieuw een gaatje wist te slaan. Hij zou ook de tweede race op zijn naam schrijven. Weterings zag dit keer Bruns een paar keer langszij komen maar zou uiteindelijk toch weer aan het langste eind trekken en de tweede plaats opeisen. Bruns werd derde. Luisman had opnieuw een matige start en stuitte dit keer nadat hij Costantin en Van der Bie was gepasseerd op Van der Velde. Het lukte hem niet om de aanval in te zetten en werd uiteindelijk achter Van der Velde vijfde. Van der Bie werd zesde voor Costantin. De achtste plaats was voor rookie Mika Tiemens, die zich iedere sessie wist te verbeteren en na een mooie strijd Hugo van Noppen nog net voor wist te blijven.

Dagklassement
De uitslagen van de top drie waren in beide races identiek en daarmee gelijk aan die van het dagklassement met Den Hoed op een eerste, Weterings op een tweede en Bruns op een derde plaats. Den Hoed mocht daarnaast de beker voor snelste rookie in ontvangst nemen.

JayJay den Hoed: “Het ging stukken beter dan bij de eerste wedstrijddag in Assen. Deze lay-out past me beter en wat me ook heeft geholpen is dat ik heb getraind met een supermoto. Daarmee heb ik leren glijden met de motor, waardoor ik dit nu met de R125 ook beter beheers. Mijn tactiek was vandaag eigenlijk me te verdedigen als Lars de aanval in zou zetten, maar ik kon in beide races vanaf de start al wegrijden en de wedstrijd controleren.”

Erik Bruns: “Ik had vorige week hier al getraind en een goed gevoel daaraan overgehouden. Ik had vandaag dan ook het doel om op het podium te komen, maar niet verwacht dat het me zo goed af zou gaan. Matthew had z’n dag niet terwijl voor mij juist alles op zijn plek viel.”

Uitslagen Assen 15 juni

Dagklassement  Assen 15 juni

  1. JayJay den Hoed (snelste rookie)
  2. Lars Weterings
  3. Erik Bruns

De volgende wedstrijddag is op zaterdag 20 juli op de TT Junior Track in Assen.