Komend weekend – 19 en 20 september – vindt de 88e editie van de 24 Uur van Le Mans plaats. Met 19 overwinningen is Porsche het meest succesvolle merk in de historie van de Franse lange-afstandsklassieker. In de GTE-Am-klasse staan er maar liefst drie Nederlanders met een Porsche aan de start: de kersverse Supercup-kampioen Larry ten Voorde, Supercup-rookie-kampioen Max van Splunteren en routinier Jeroen Bleekemolen rijden allemaal met een 911 RSR.

porschetenvoorde-bleekemolen
Larry ten Voorde en Jeroen Bleekemolen

Zoals in veel gevallen dit jaar is er ook bij de ‘24 Heures du Mans’ sprake van een ongebruikelijke situatie. Normaal gesproken vindt de wereldberoemde race medio juni plaats, wanneer de dagen het langst zijn. Met zo’n 250.000 bezoekers uit vele landen behoort de wedstrijd tot de grootste sportevenementen ter wereld. Vanwege de coronapandemie moest de race nu echter worden verschoven en wordt er dit weekeinde bovendien zonder publiek gereden. Het is pas de tweede keer in de historie – die teruggaat tot 1923 – dat de race in Le Mans verplaatst moest worden. Eerder was dat het geval in 1968 vanwege de studentenprotesten in het voorjaar.

porschemaxvansplunteren
Max van Splunteren

De verplaatsing naar september heeft vele gevolgen. In juni zou er acht uur zonder daglicht gereden zijn, nu is dat bijna twaalf uur. Daarbij zijn de temperaturen lager, waardoor de 515 pk sterke motoren in de Porsches beter functioneren. Koelere lucht bevat meer zuurstof, wat een betere en effici�ntere verbranding mogelijk maakt. Als vuistregel geldt dat een vijf graden lagere buitentemperatuur ��n procent meer vermogen oplevert. “Als het weer goed is, zal het racetempo aanmerkelijk hoger liggen dan in juni”, verklaart Pascal Zurlinden, hoofd fabrieks-autosport bij Porsche. Ook de slijtage van de Michelin-banden is minder, zodat er langer met een zachtere compound gereden kan worden.

porsche911lemans historic livery

Op donderdag 17 september zijn er voor de deelnemers aan de 24 Uur van Le Mans drie vrije trainingssessies, van 10.00 tot 13.00 uur, van 14.00 tot 17.00 uur en van 20.00 uur tot middernacht. Ook op vrijdag kan er van 10.00 tot 11.00 uur nog worden getraind. De plaatsen in de startopstelling worden bepaald in de kwalificatie op donderdag van 17.15 tot 18.00 uur en de ‘hyperpole’-sessie op vrijdag van 11.30 tot 12.00 uur. De race start op zaterdag om 14.30 uur. RTL7 en Eurosport zenden de race integraal uit.

porscheautobleekemolenfragakeating

porsche-keating-bleekemolen-tenvoorde-vlnr
Ben Keating, Larry ten Voorde, Jeroen Bleekemolen

porsche-tenvoorde-pitbox

Porsche_livery_Le_Mans_2020