kiyano-veijer
Kiyano Veijer | foto© Diaz Photo

Dit weekend stond op het Autódromo do Estoril de tweede ronde van het FIM JuniorGP kampioenschap op het programma. In de JuniorGP wist Rico Salmela overtuigend zijn eerste overwinning te grijpen. In de Moto2 ECh ging de winst naar Mattia Casadei en Roberto Garcia. De ETC races werden gewonnen door Carlos Cano. Adrian Rodríguez werd de winnaar in de Stock ECh klasse.

Door de weersomstandigheden in Estoril zijn alle races ingekort tot 2/3 van de oorspronkelijke raceafstand. Voor aanvang van de JuniorGP race brak het zonnetje door en ontstond er langzaam een droge lijn. Dit resulteerde erin dat er verschillende bandenkeuzes gemaakt werden. Uiteindelijk bleken de slicks de juiste banden te zijn.

JuniorGP
Al vroeg in de race werd er met Cormac Buchanan, Casey O’Gorman en Marcos Uriarte een kopgroep gevormd met op een kleine twee seconden achterstand een achtervolgende groep met drie coureurs. Met een aantal zeer snelle rondes wist Rico Salmela het gaat naar de top drie te dichten. In de slotfase wist Salmela een klein gaatje te slaan naar de achtervolgende mannen. In een uiterste poging van O’Gorman om het gat te dichten kwam zijn race vroegtijdig ten einde door een crash. Hierdoor konden Buchanan en Uriarte onbedreigd naar het podium rijden, deze strijd werd nipt in het voordeel beslist van Uriarte. Leider in het kampioenschap, Jesús Rios kwam, door een verkeerde bandenkeuze, niet verder dan een zevenentwintigste positie.
Uitslag Race:

 1. Rico Salmela Husqvarna
 2. Marcos Uriarte CFMoto +2,538
 3. Cormac Buchanan KTM +2,582
 4. Alessandro Morosi CFMoto +8,954
 5. Danial Shahril Honda +8,958

Klik hier voor de volledige uitslag

Moto2 ECh
Mattia Casadei en Eric Fernandez wisten zich in de beginfase van de race los te rijden van de achtervolgers met daarin Taiga Hada, Ivo Lopez en Jorge Navarro. In de vierde ronde ging het echter mis voor Lopez, hij kwam met een high sider ten val, wat ook Navarro veel tijd kostte. Navarro wist zich in het vervolg van de race weer naar Hada toe te rijden en kon hem met nog vier ronden te gaan passeren. Vanuit een comfortabele tweede positie kwam Fernandez in de slotfase ten val, hij kon zijn weg wel vervolgen. Casadei wist onbedreigd naar de overwinning te rijden met Navarro en Hada op grote achterstand.
Uitslag Race 1:

 1. Mattia Casadei Boscoscuro
 2. Jorge Navarro Forward +12,639
 3. Taiga Hada Kalex +18,266
 4. Alberto Surra Bosco.. +20,997
 5. Mattia Rato Kalex +21,401

Klik hier voor de volledige uitslag

Voor de Moto2 ECh werd de tweede race ook in droge omstandigheden verreden. In de beginfase van de race waren de verschillen erg klein en reden de eerste tien coureurs binnen anderhalve seconden. Roberto Garcia kende een gigantisch moment en kon net blijven zitten. Halverwege de race reed de top vijf zich los van de rest van de groep met Garcia voorop die bijna een seconden los was. Alberto Surra was onderweg naar het podium maar zag zijn race vroegtijdig ten einde komen door een crash. Met nog drie ronden te gaan werd de race vroegtijdig beëindigd met de rode vlag wegens een crash met Daniel Munoz en Kaito Toba. Wel werden zij in de race uitslag opgenomen.

Uitslag Race 2:

 1. Roberto Garcia Kalex
 2. Mattia Casadei Kalex +1,850
 3. Alberto Ferrandez Bosco.. +2,391
 4. Taiga Hada Kalex +4,763
 5. Daniel Munoz Kalex +5,366

Klik hier voor de volledige uitslag

ETC
Door een uitvalbeurt in de Last Chance Race is het Kiyano Veijer niet gelukt om zich te plaatsen voor de hoofdraces. In zeer natte omstandigheden werd de eerste race verreden. Carlos Cano en Marco Morelli wisten zich al snel los te rijden van de rest van het veld. Achter dit tweetal was er een strijd losgebarsten om de laatste podiumplek tussen Fernando Bujosa en Kerman Tinez. Halverwege de race gingen de podiumkansen voor Tinez verloren nadat hij ten val kwam. Cano wist zich nog vijf seconden weg te rijden bij Morelli en zo zijn eerste overwinning te behalen.
Uitslag Race 1:

 1. Carlos Cano Honda
 2. Marco Morelli Honda +5,914
 3. Fernando Bujosa Honda +18,797
 4. Alex Langarela Honda +24,074
 5. Luca Agostinelli Honda +27,068

Klik hier voor de volledige uitslag

De tweede race voor de ETC klasse werd verreden op een nagenoeg droog circuit. De race zag er heel anders uit dan de eerste. Er ontstond een kopgroep van negen rijders met daarin onder andere Cano, Morelli en Bujosa. Het werd weer een ouderwetse race waarbij bijna iedere bocht wel een inhaalactie plaatsvond. Halverwege de race was de groep uitgebreid tot twaalf coureurs. Leider in het kampioenschap Marco Morelli kwam met drie ronden te gaan ten val en kon zijn weg niet vervolgen. In de laatste ronde kwam David Gonzalez ten val. Carlos Cano wist op het juiste moment de leiding over te nemen en zo de race te winnen voor Jesús Torres en Valentin Perrone die op de finishlijn Ikegami naar de vierde plaats terug verwees.

Uitslag Race 2:

 1. Carlos Cano Honda
 2. Jesús Torres Honda +0,148
 3. Valentin Perrone Honda +0,225
 4. Seiryu Ikegami Honda +0,238
 5. Pau Alsina Honda +0,317

Klik hier voor de volledige uitslag

Stock ECh
De race ging in droge omstandigheden van start maar al in de eerste ronde kwam de witte vlag met het rode kruis naar buiten. De van pole vertrokken Dino Iozzo kende een sterke start en was al snel weggereden bij de rest van het veld waar Adrian Rodríguez en Lorenzo Dalla Porta in gevecht waren voor de tweede plek. Dino Iozzo ging onderuit en kort daarna werd het een rode vlag door de regen. Bij de herstart moest Iozzo vanuit de pitlane starten. Andy Verdoïa kende een uitstekende herstart maar kwam vanaf de leiding ten val. Iozzo was hard op weg naar de kopgroep toen hij wederom ten val kwam. De strijd voor de overwinning ging tussen vier rijders, Rodríguez, Millan, Jiminez en Garcia totdat Jimenez ten val kwam. Uiteindelijk wist Adrian Rodríguez deze strijd te winnen met achter hem Iker Garcia en Francisco Ruiz die het podium compleet maakten.
Uitslag Race:

 1. Adrian Rodríguez Yamaha
 2. Iker Garcia Yamaha +1,271
 3. Francisco Ruiz Yamaha +1,288
 4. Alex Millan Yamaha +2,206
 5. Lorenzo Dalla Porta Yamaha +18,774

Klik hier voor de volledige uitslag

In het weekend van 18 en 19 mei staat de derde ronde van het FIM JuniorGP kampioenschap op het circuit van Catalunya op het programma.Handige links FIM JuniorGP Estoril:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live Timing
Live video races

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.