16:05 – Het eerste bezoek van de Formule 1 aan Mugello is naar wens verlopen. De Grand Prix van Toscane bleek vermakelijk en coureurs zijn ook zeer goed te spreken over het ‘old school’ circuit. Maar keert de koningsklasse na het coronajaar 2020 nog eens terug naar deze baan? Het is één van de vele onderwerpen in de nieuwe GPUpdate Podcast.

Als je het aan de coureurs vraagt, bestaat er geen enkele twijfel: het Autodromo Nazionale del Mugello krijgt de handen op elkaar. Zo heeft Max Verstappen al laten weten graag nog eens terug te keren naar het Toscaanse circuit en is hij bepaald niet de enige. “Ik houd er persoonlijk enorm van”, vult triomfator Lewis Hamilton bijvoorbeeld aan. “Dit is één van de moeilijkste circuits om te rijden, vooral door de opeenvolging van ‘medium-speed’ en ‘high-speed bochten’. Maar deze baan is absoluut niet te gevaarlijk voor F1. Het is vooral ‘old school’ met grindbakken meteen naast het asfalt. Maar ik hoop dat ze dit aspect juist zo laten en keer hier persoonlijk graag nog eens terug.”

Ook Daniel Ricciardo is enthousiast. “We waren allemaal een beetje bang dat Mugello super zou zijn in de kwalificatie, maar saai in de race omdat elkaar volgen onmogelijk zou blijken”, zo begint de nummer vier van de Toscaanse Grand Prix zijn terugblik. “Maar de race bleek veel leuker dan verwacht. Het was zelfs één van de meest enerverende wedstrijden tot dusver, allesbehalve saai dus.” Wel benadrukt de Australiër dat een structureel bezoek aan Mugello niet ten koste mag gaan van Monza. “Ik denk dat veel coureurs hier graag nog een keer komen. Maar we hebben natuurlijk Monza al voor de Italiaanse Grand Prix en ook daar houdt iedereen van”, vervolgt hij tegenover onder meer GPUpdate.net. “Een race op Mugello moet niet ten koste gaan van die op Monza. Maar als we dit circuit kunnen toevoegen, dan zou dat wel heel mooi zijn.”

Het spel der contracten: weinig plek op de kalender of bieden tweedaagse weekenden uitkomst?
De vervolgvraag luidt natuurlijk hoe reëel dat laatste is. “Daarvoor moeten we vooral naar de contractuele zaken kijken. Dat geldt niet alleen voor Mugello maar voor alle circuits die nu zijn toegevoegd door corona, dus ook voor Portimao, Imola en Istanbul Park”, begint Formule 1-verslaggever Ronald Vording in de podcast. “Die willen hun hulp uitonderhandelen voor de komende jaren, maar hebben te maken met beperkte ruimte op de F1-kalender. Daarnaast hebben ze te maken met circuits als Zandvoort en Hanoi, die al contracten hebben en volgend jaar onder normale omstandigheden weer op de kalender staan.” Het wordt dus dringen voor de plekjes en de kansen daarop zijn schaars. “Dat betekent eigenlijk dat Liberty richting 25 races of misschien nog wel meer races moet om circuits als Mugello permanent een plek te bieden.”

Om dat te kunnen doen, wordt er achter de schermen nog steeds gesproken over tweedaagse raceweekenden – waar op Imola al mee wordt geëxperimenteerd. “Ik heb al eerder gezegd: liever deze topcircuits erbij en dan maar tweedaagse weekenden in plaats van deze circuit links laten liggen door langere raceweekenden”, vervolgt Vording. Het is een mening die GPUpdate-journalist Mark Bremer deelt. “Ik zeg: doen, ja absoluut. Je zag het ook op Mugello weer. Coureurs bleven gerust een kwartier binnen, terwijl je denkt dat ze juist op een nieuw circuit volle bak data moeten verzamelen. Dus het schrappen in de trainingstijd lijkt me geen probleem en tweedaagse raceweekenden ook niet.”

Beluister hieronder de volledige GPUpdate Podcast over de problemen en frustraties van Max Verstappen, het spektakel in Toscane en een eventuele overname van het Mercedes F1-team: