(c) Pirelli

Aankomend weekend staat de Grote Prijs van Italië op het programma. Speciaal voor Grand Prix Radio blikt Ho-Pin Tung alvast vooruit.  

“De regen bleef uit in Spa, en de race bracht niet de spanning die we daar normaal zien. Krijgen we het in Monza dan wel? Nou, om te beginnen denk ik dat de nieuwe regel die verplicht dezelfde motorstand in zowel de kwalificatie als de race te gebruiken tot kleine verschillen zal leiden. Niemand weet nog precies hoeveel, omdat men bij de verschillende motorfabrikanten ook nog steeds zoekende zal zijn naar de meest ideale oplossing. Zeker is wel dat Monza een race is waar vermogen cruciaal is voor een goede prestatie, en een klein verschil een groot effect kan hebben.”

“Waar je in Spa nog verschillende filosofieen kunt hebben als het gaat om de hoeveelheid neerwaartse druk die je op een auto zet (door dat bochtige middelgedeelte), draait het in Monza alleen maar om topsnelheid. Hoge topsnelheid, maar ook stabiliteit bij het remmen en vooral goede tractie zijn erg belangrijk, want het voordeel dat je pakt aan het begin neem je natuurlijk voor een groot deel mee op het rechte stuk zelf, totdat de luchtweerstand de bepalende factor wordt.”

“Ieder team ontwikkelt voor Monza een special aerodynamisch pakket, dat ook echt alleen op Monza gebruikt wordt. Bij sommige teams is het vanuit de basisfilosofie van de auto eenvoudiger dan bij anderen. We zagen bijvoorbeeld in Spa al dat Renault relatief sterk was en ik verwacht dat dit op Monza wederom het geval zal zijn en dat McLaren zich daarbij zal toevoegen. Ferrari zal het wederom lastig hebben, maar ik denk wel dat zij een stuk beter voor de dag zullen komen dan in Spa het geval was. Ondanks dat je op het eerste gezicht zou zeggen dat dit weer een Mercedes-circuit is, omdat het zo afhankelijk is van vermogen, verwacht ik dat Red Bull het gat wederom verder verkleint en dichterbij zal zitten.”

“Als we kijken naar de banden zien we ten eerste dat het warm wordt, zo rond de 27 graden. Pirelli neemt dezelfde compounds mee als in Spa en ook de tweede race in Silverstone. Door de lage neerwaartse druk die wordt gebruikt glijdt je snel met de auto, maar Monza is over het algemeen niet het circuit waar je hoge bandenslijtage zult zien.”

“Interessant is ook dat het circuit in een park ligt, en vooral na de tweede chicane bij Lesmo 1 en Lesmo 2, is de baan dan ook omringd door heel veel bomen en schaduw, waardoor de baantemperatuur daar vaak iets lager en anders is. Wat we weten uit het verleden is dat dit niet per definitie het circuit is waar een eenstop-strategie het beste is, dus wellicht gooit dat ook nog wat in de mix voor een hopelijk mooie race.”

De hele preview van Ho-Pin Tung valt te beluisteren op Grand Prix Radio.