Fabio Quartararo met het radiocommunicatiesysteem tijdens de test in Misano | © Guido Fenneman

Dorna Sports en verschillende MotoGP coureurs zijn bezig met het ontwikkelen van een radiocommunicatiesysteem. Het doel is om dit in de toekomst in te zetten waarbij er gecommuniceerd kan worden met de coureur terwijl hij aan het rijden is. De meningen over dit systeem zijn echter wel behoorlijk verdeeld.

Terwijl het in de Formule 1 al jarenlang gemeengoed is, is radiocommunicatie in de motorsport nog niet aan de orde. In de meeste gevallen is het pitboard de enige manier om iets aan de rijder te vertellen waarbij er in de MotoGP klasse ook nog gecommuniceerd kan worden via het dashboard. Dit betreft echter alleen een aantal vooraf vastgestelde berichten. Zowel Race Direction als het team kan via die weg communiceren met de rijder.

Dat is zoals het nu werkt in de MotoGP maar er zijn plannen om dit uit te breiden. Er wordt namelijk al enige tijd getest met een radiocommunicatiesysteem waarmee de rijder toegesproken kan worden. Aanvankelijk was het idee om dit te limiteren tot berichten vanuit Race Direction waardoor de rijder waarschuwingen krijgt voor een rode vlag of een crash vlak voor hem, tijdens de MotoGP test in Misano werd er ook getest met het team dat op deze manier met de rijder kon communiceren. De tests die momenteel lopen zijn met eenzijdige communicatie, dus alleen van Race Direction of het team richting de rijder en niet andersom. Er zijn echter plannen om ook de rijder terug te kunnen laten praten, zodat het vergelijkbaar is met het systeem in de Formule 1.

In de afgelopen jaren zijn er meerdere coureurs geweest die dit systeem aan de tand hebben mogen voelen, waarna er met de feedback aan de slag is gegaan om het systeem te verbeteren. Eén van die coureurs is Fabio Quartararo die ook in Misano even onderweg was met dit systeem. De Fransman was echter niet bepaald enthousiast en vindt dat er nog veel verbeterd moet worden voordat dit systeem ingezet kan worden.

Fabio Quartararo: “Ik kon er weinig van horen. Ik werk hier al langere tijd aan met Sergi [Sendra, Head of Global Technology bij Dorna sports, red.]. Ik denk dat het om meerdere redenen een heel goed idee is en iedere stap die we maken gaat in de juiste richting. Het blijft echter wel lastig om het goed te kunnen horen met het geluid van de motor.”

Aanvankelijk zou dit systeem alleen ingezet worden zodat Race Direction bij gevaarlijke situaties of een rode vlagsituatie kon waarschuwen. Echter zagen we tijdens de test op maandag in Misano dat ook zijn crew chief werd ingezet om bepaalde boodschappen door te geven terwijl Quartararo aan het rijden was.

Fabio Quartararo: “Dat klopt, ik vroeg ze wel om in de derde sector niets te zeggen vanwege de snelle bochten. Het is vreemd om iemand te horen praten wanneer je racet. Op het rechte stuk hoor ik niks vanwege de windruis maar bij het remmen kan ik wel wat horen. Dat is echter wel het punt wanneer je heel gefocust bent dus er zal nog gewerkt moeten worden aan het verbeteren van het geluidsniveau.

Ik heb het nu denk ik zo’n drie of vier keer getest en ook tijdens de test in Valencia zullen we het weer testen. Het wordt iedere keer beter maar er zal nog aan gewerkt moeten worden. Vooral wanneer er iemand voor je is gecrasht, er olie op de baan ligt of wanneer er een rode vlag is, is het goed om dit systeem te hebben zodat je gewaarschuwd kunt worden. Daar hebben we nog meer aan dan communiceren met het team want tijdens de race heb je toch weinig te veranderen: je hebt je motor en je kunt de mappings veranderen, meer niet.”

Terwijl Quartararo er nog niet helemaal over uit was of dit systeem nou zo’n goede toevoegen is, was Aleix Espargaró vele malen positiever. De Spanjaard is zeer enthousiast en denkt dat het veel zal toevoegen wat betreft het spektakel van de sport.

Aleix Espargaró: “Ik ben al drie jaar aan het testen met dit systeem. We blijven proberen om het te verbeteren. Het gaat niet alleen om het communiceren met het team maar ook om het waarschuwen wanneer er een crash of iets dergelijks is. Ik ben één van de coureurs die veel heeft gepusht om dit radiocommunicatiesysteem in te voeren maar het is nog niet makkelijk. We werken er hard aan en hoe sneller het ingevoerd wordt hoe beter, want dat is ook beter voor de show.”

Espargaró liet doorschemeren dat de plannen niet alleen voor eenzijdige communicatie zijn, maar dat er ook gewerkt wordt aan een mogelijkheid dat de coureurs terug kunnen praten.

Aleix Espargaró: “Op sommige circuits, waaronder Misano, zal het heel moeilijk zijn om te praten maar op andere circuits, zoals Sepang, zal het makkelijker zijn. We moeten het proberen en eraan leren te wennen. Ik denk dat één van de voornaamste redenen van het succes van de Formule 1, naast Netflix, het hebben van de radio is. Dat hun races saai zijn heeft daar niet veel mee te maken, voor mij als kijker is het feit dat ze een radio hebben één van de leukste dingen. Onze [MotoGP] show is beter maar als we iets van hen kunnen gebruiken dan zou de radio een goede keuze zijn. We zullen moeten ondervinden hoe dit zal zijn tijdens de race.

Sommigen zeggen dat het te veel afleiding is maar we moeten nu ook drie keer per ronde het ride height device activeren. Vertel een coureur van vijf jaar geleden maar dat hij bij iedere acceleratie op een knop moet drukken. De nieuwe technologie komt eraan en we zullen het moeten proberen. Misschien wordt het uiteindelijk als onveilig beschouwd en gaat het project niet door maar we moeten het eerst proberen.

Het gaat mooi worden, geloof me. Dorna werkt er samen met de helmenfabrikanten aan om het veilig te maken door middel van scans. We zijn niet gisteren begonnen, ik was de eerste die het probeerde en dat is al ruim drie jaar geleden. Als het geïntroduceerd wordt zal het goed en veilig zijn.”

Het enthousiasme van landgenoot Espargaró kon Pedro Acosta niet opbrengen. Omdat er gebruik wordt gemaakt van de zogeheten bone conduction (botgeleiding) om het geluid over te brengen, en niet een traditioneel oortje, zit er iets tegen het gezicht van de rijder aangedrukt.

Pedro Acosta: “Ik geloof niet zo in de radiocommunicatie. Ik hou er niet zo van, ik vind het fijner om gewoon ‘alleen’ te zijn en bij m’n eigen gedachten te blijven. We moeten begrijpen dat onze hoofden [tijdens het rijden] bewegen. Ik heb het zelf in Qatar ook geprobeerd maar er zit iets in je helm, en dat is iets wat ik niet prettig vind. Je kunt zeggen wat je wilt, en misschien gebeurt er niks mee, maar als er wel wat gebeurt … Het hoofd is te belangrijk om er dingen tegenaan te plakken in de helm. Ik geloof ook niet in de camera’s die in het motorpak zitten, maar dat is nog niet zo ernstig want als je een sleutelbeen breekt kun je er een plaat op laten zitten waardoor het weer opgelost is. Het hoofd is een ander verhaal … In de Formule 1 hebben ze alleen wat in hun oren, waar wij mee getest hebben is iets dat tegen je kaakbeen zit. Het blijft iets dat tegen een bot aanzit.”

Acosta werd op de hoogte gebracht van het enthousiasme van Espargaró, maar de jonge Spanjaard heeft toch liever even ‘rust’ aan zijn hoofd terwijl hij een 300pk sterke MotoGP machine bemant.

Pedro Acosta: “Wanneer ik op de motor zit is het enige moment van de dag [tijdens een MotoGP weekend] dat ik alleen ben. Dan kan ik zeggen wat ik wil, dat is trouwens ook goedkoper dan een psycholoog. En Aleix kan makkelijk zeggen dat hij dit systeem wil invoeren maar hij gaat volgend jaar naar huis …”

Nog minder positief over dit systeem was tweevoudig en regerend MotoGP wereldkampioen Pecco Bagnaia. De Italiaan heeft totaal geen interesse om gebruik te maken van het radiocommunicatiesysteem, en als dat in de toekomst betekent dat hij een boete moet betalen dan zal hij deze accepteren.

Pecco Bagnaia: “Ik denk dat ik net als Michael Jordan elke wedstrijd boetes krijg, omdat ik zoiets niet wil doen (Michael Jordan kreeg iedere wedstrijd een boete omdat hij rode schoenen droeg in plaats van witte, red.). Ik heb de systemen geprobeerd en ze drukken op het bot: als je slechts 30 seconden met je vingers op dat punt blijft drukken begint het pijn te doen, probeer je maar eens voor te stellen dat je daarmee 40 minuten lang moet rijden. Het is iets dat nergens op slaat, dus ik zal waarschijnlijk boetes krijgen. We hebben alle mogelijke systemen om voor iets gewaarschuwd te worden: het dashboard en het pitboard, dus er is geen behoefte aan andere communicatie die ook een oorzaak van afleiding kan zijn. We rijden met machines waarbij je niet afgeleid kunt worden.”

De volgende test van dit radiocommunicatiesysteem staat gepland tijdens de test in Valencia op dinsdag 19 november. Het lijkt er echter op dat enkele coureurs dit ook al tijdens het raceweekend zullen gebruiken.



zs-728x90



Handige links Gran Premio Pramac dell’Emilia-Romagna:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag 



collin-veijer






Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.